До 15 април 2019 г. граждани могат да подават предложения

...
 До 15 април 2019 г. граждани могат да подават предложения
Коментари Харесай

До 15 април граждани могат да пращат идеи за санкции срещу неизрядни съседи

 До 15 април 2019 година жители могат да подават оферти за промени в Закона за етажната благосъстоятелност, като задачата е да се затегнат глобите за неизрядни съседи. Това стана ясно от коментар на Гергана Благиева, шеф на дирекция  „ Жилищна политика ” в районното министерство, пред bTV.
Промените би трябвало да подобрят поддръжката на постройките и да засилят контрола върху професионалните домоуправители, стана ясно от думите на специалиста. Все още не са подготвени текстовете за публично разискване. До 15 април на е-поща [email protected] се чакат оферти, които да бъдат включени.

Голяма част от предложенията са свързани със наказания за неизрядните притежатели и регистрацията на етажната благосъстоятелност в общинските администрации, добави специалистът, представена от пресцентъра на Министерството.

Има оферти неплатените такси за поддръжка да се подават към общината, която да ги събира дружно с локалните налози.

В момента притежателите на парцели имат повече права, в сравнение с отговорности и е мъчно налагането на глоба към притежател, който не извършва решенията на общото заседание и не заплаща дължимите такси. Затова се предлага завишаване на отговорностите и увеличение правата на общото заседание за наказания. Трябва да се поставя нужната грижа и към общите елементи, които са дял от всяко жилище, обясни Благиева.

Има оферти да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, само че това не е положително решение, изясни тя. По тази логичност, живеещите на първия етаж би трябвало да бъдат изключени от поддръжката на покрива, само че той е обща част и средствата за него се дължат от всички в блока.

Направените оферти могат да се видят в основания за задачата регистър  тук .
 
По публикацията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР